Proiect Leonardo DaVinci

Proiect Leonardo da Vinci

Practica elevilor de la Liceul de Marină

Grupul Școlar Industrial de Marină din Galați a implinit anul acesta 40 de ani de existență. Sărbătorirea înființării liceului a însemnat nu doar obișnuitele festivități care au loc cu acest prilej, dar și pregătirile necesare plecării în Portugalia a două grupe de elevi din două clase diferite. Printr-o minunată coincidență, liceul nostru a aplicat și a primit aprobare pentru două proiecte de mobilitate Leonardo da Vinci chiar în anul celebrării acestei frumoase vârste.  Liceul s-a pregătiti de sărbătorirea a 40 de ani, ceea ce îneamnă stabilitate, legătura  cu valorile trecutului și conștiința apartenenței la o comunitate puternică, iar elevii participanți la cele două proiecte Leonardo da Vinci s-au pregătiti să plece în practică în Portugalia, ca semn al înnoirii, al modernizării și al apartenenței la marea comunitate a statelor europene.

La malul Oceanului Atlantic

          Marea miză a acestor două proiecte a fost de a reuși să-i facem pe elevii noștri să înțeleagă că sunt pregătiţi și apți pentru a munci și a se dezvolta din punct de vedere profesional  și personal, în orice țară a Uniunii Europene, că liceul te pregătește pentru viaţa de adult și că o diplomă de Bacalaureat obținută în România poate însemna un serviciu bun oriunde pe continent.  Pentru aceasta, proiectele au cuprins atât o componentă de cunoaștere a condițiilor și regulilor de muncă din Europa, în domeniul administrativ și în domeniul tehnicii de calcul, cât și o componentă culturală. Cei 18 elevi participanți la proiecte au muncit în muzee, în scoli, în biblioteci, în intreprinderi private, alaturi de colegi portughezi și au avut și oportunitatea de a cunoaște istoria Portugaliei prin vizite la Palatele Nationale de la Sintra și Pena, la Quinta de Regaleira, în muzee și catedrale, de a se integra în comunitățile locale din orașele Montijo si Alcochete, unde au lucrat, s-au plimbat și   s-au distrat,  de a vizita stațiunile de la malul oceanului, de a cunoaște oameni noi și a întemeia prietenii.

Participanții, la punctele de lucru

          Cele două proiecte, VALORI ETICE ȘI DE COMPORTAMENT EUROPEAN ÎN ADMINISTRAȚIA PUBLICĂ, și PROMOVAREA DIMENSIUNII EUROPENE ÎN FORMAREA PROFESIONIȘTILOR IT, au avut ca și deziderat comun  dezvoltarea unor atitudini de viață și a unor abilități practice  care să permită elevilor noștri o mai bună integrare pe piața muncii din Europa și o ascensiune profesională  sigură.  Aceste proiecte vor continua in toamnă cu al doilea flux de participanți care va desfășura practica in orășelele Montijo și Alcochete, din Portugalia.  Dar efectele experiențelor trăite de elevii noștri vor persista în timp,  mult după ce cele două proiecte se vor încheia, deoarece elevii au descoperit în ei înșiși nevoia de dezvoltare personală, dorința de afirmare și o mare putere de muncă. Toate acestea au fost observate, monitorizate și evaluate atât de către echipa de proiect din România:  coordonator, directorul liceului, doamna profesor Maria Bleoanca și tutorii celor doua proiecte, profesorii de specialitate, Giorgiana Anghel și Daniel Onose, cât și de mentorii portughezi din cele 8 puncte de lucru ale elevilor participanți la proiecte. Aceștia din urmă au avut numai cuvinte de lauda depre elevii români, care s-au dovedit bine pregătiți și gata oricând sa-și asume sarcini de lucru noi, căt și despre proiectele în sine, care s-au dovedit bine documentate și întocmite profesionist.

Prof. Doina Obuzic, Grupul Școlar Indutrial de Marină